Beta-break: de universiteit wat nu

Poster-juni-2015-v2-kvoPlots was er (weer) een revolutie gaande op de UvA, compleet met bestormingen, bezettingen en bijbehorende rollende koppen. De BètaBreak bekijkt op 10 juni de gevolgen van dit revolutiejaar en stelt zich de vraag: wat is de toekomst van de universiteit? Bij de editie zijn Karen Maex, Huub Dijstelbloem en Wiel Veugelers te gast.

Decaan Karen Maex werd aangesteld midden in de storm rond de bètafusie en is inmiddels anderhalf jaar decaan van de FNWI. Hoe speelt zij in op de veranderingen die er nu gaande zijn? Wat zijn de ontwikkelingen op onze eigen faculteit? Huub Dijstelbloem is mede-initiatiefnemer van het platform Science in Transition en was meermaals aanwezig in het bezette Maagdenhuis. Wiel Veugelers is hoogleraar educatie aan de Universiteit voor Humanistiek en doet onderzoek naar hoger onderwijs en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

In deze laatste BètaBreak van het jaar richten we ons op universitair onderwijs. Zeker op onze bètafaculteit is dat sterk verbonden met het wetenschappelijk onderzoek. Tot vreugde van het platform Bèta Techniek stijgen de studentenaantallen op de FNWI, maar wij vragen ons af: hoeveel Future Planet Studies-afgestudeerden heeft onze planeet nodig? Hoeveel natuurkundigen vinden een relevante baan? Is het wel zinvol zoveel mensen op te leiden voor een carrière in de wetenschap?

Kortom: waartoe dient ons onderwijs nu eigenlijk? De wetenschap, persoonlijke ontwikkeling, voorbereiding op nuttige functies in de maatschappij? Wil de Bèta wel Bildung? En wat is dat eigenlijk?

Over deze vragen en heel veel meer spreken we met in ieder geval:

  • Karen Maex, decaan van de FNWI
  • Huub Dijstelbloem, hoogleraar filosofie van wetenschap en politiek, senior onderzoeker bij de WRR en mede-initiatiefnemer van Science in Transition
  • Wiel Veugelers, hoogleraar educatie aan de Universiteit voor Humanistiek

BètaBreak: De Universiteit: wat nu?
10 juni 2015, 12:00 – 13:00, Centrale Hal van het FNWI-gebouw op het Science Park Amsterdam.

Studenten, docenten en anderen: iedereen is van harte uitgenodigd te komen luisteren en vragen te stellen.